top of page

Onze projecten

“A society grows great when old men plant trees in whose shade they shall never sit.” — Greek Proverb

 

 

participatie.jfif
ans_brys_202203_16A9278.jpg
foto expo atlas.jpg

Het blauwe goud

Kleurrijk Stuivenberg

Pigmento is samen met Studio Claudy Jongstra en een grote groep vrijwilligers de zoektocht naar het Blauwe Goud uit de Wede gestart. Na maanden van zorgvuldige teelt op Demeter-gecertificeerde landerijen van De Beersche Hoeve is er sinds lange tijd weer een wede productie in de Lage Landen.

Expo: Kleurrijk Stuivenberg - Mens in Wording

Living Human Treasures

Samen met Erfgoedlab Antwerpen en een groep patiënten van het psychiatrisch dagziekenhuis Stuivenberg verkende Pigmento het erfgoed van kleuren vanuit een verbindende visie op zorg en maatschappij. In 2023 realiseren ze een expo binnen het kader Geheugen van Stuivenberg rond het thema mentaal welzijn en immaterieel erfgoed.

Meer info

© Psychiatrisch Ziekenhuis ZNA en stad Antwerpen – foto Ans Brys

In 2023 realiseren Pigmento en Erfgoedlab Antwerpen een expo binnen het kader Geheugen van Stuivenberg rond het thema mentaal welzijn en immaterieel erfgoed.

Voor het ontwerp van de installatie werken ze samen met atelier Scheldeman en het houtatelier van het psychiatrisch dagziekenhuis Stuivenberg.

© Psychiatrisch Ziekenhuis ZNA en stad Antwerpen – foto Ans Brys

morevi website_edited.png

In een wereld gedomineerd door technologie dreigt traditioneel vakmanschap en cultureel erfgoed verloren te gaan. Organisaties zoals Pigmento vzw zetten zich in voor het behoud en de overdracht van het immaterieel erfgoed van verven met planten aan jongere generaties via een meester-gezel traject in de moderne wereld.

Annie Naskyd van morevi.studio leerde in de zomer 2023 het verven van wol met planten en vilten van Hans Jackmaert, resulterend in handgevilte wollen wandkleden die het vakmanschap en het cultureel erfgoed van Georgië weerspiegelen.

Pigmento vzw's unieke benadering van cultureel erfgoed en vakmanschap maakt hen tot levende menselijke schatten en pioniers die deze tradities nieuw leven inblazen en doorgeven aan toekomstige generaties.

© foto Joël Velt

Reuzenproject Stuivenberg.jpg

Reuzenproject Stuivenberg

Het cultureel erfgoedproject 'KLEURSTOF' wordt uitgevoerd door Pigmento vzw in samenwerking met het psychiatrisch dagziekenhuis Stuivenberg.

Het project omvat vier reeksen van zes woensdagnamiddagen, waarbij elke reeks één middag in de natuur wordt doorgebracht om plantaardig materiaal te verzamelen. Dit materiaal wordt vervolgens gebruikt in plantverfateliers om creatieve toepassingen op textiel te maken.

Het uiteindelijke doel is om samen met mensen zowel binnen als buiten de psychiatrie te werken aan het creëren van een reus. Daarnaast wordt er een masterclass 'verven met beitsen' georganiseerd in het Industriemuseum te Gent.

Het artistieke resultaat van dit project zal onder andere een reus zijn die deelneemt aan de reuzenstoet van Borgerhout in september 2024.

Door de open benadering van het project wordt de stem en de creativiteit van mensen met een psychische kwetsbaarheid gehoord en getoond, wat bijdraagt aan de maatschappelijke integratie van zorg en de emancipatie van deze groep.

Dit project is in samenwerking met: Vlaanderen, verbeelding werkt

bottom of page